• Bypass nedir

    BYPASS NEDIR
    Bypass nedir Kalbin beslenmesini sağlayan koroner arterlerde daralma ya da tıkanıklık geliştiği takdirde kalp, yeterince beslenemez ve normal fonksiyonlarını yerine getirememeye başlar. Kalbin yeterli miktarda beslenememesi neticesinde kişide, göğüs ağrısı şikayeti meydana gelir. Nitekim kişide kalp krizi riski ortaya çıkar. Bu durumun önlenebilmesi amacıyla koroner bypass ameliyatı uygulanabilir. Koroner bypass operasyonlarında genellikle üç ya da daha fazla damara müdahale edilmektedir. Ameliyatların süresi bypass uygulanacak damarların sayısına ve ek olarak yapılacak girişimlere göre değişmekle birlikte, ortalama 4 saattir.
    Bypass Nedir
    Şehir yaşamının, yeni nesil beslenme alışkanlıklarının ve spordan uzak bir yaşamın sonucu olarak, günümüzde kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili rahatsızlıkların yüksek oranda arttığını söylemek mümkündür. Koroner damar hastalıklarının, kalp fonksiyon bozukluklarının ve diğer ilgili problemlerin tedavisi için geliştirilen cerrahi yöntemler ise her geçen yıl çağ atlamaya devam ediyor. 
    Günümüzde kalp ve damar hastalarının sayısı giderek artıyor. Çevresel, genetik, psikolojik birçok faktör kalp hastalıklarını tetikleyebiliyor. Göğüste yaşanan ağrıların zamanında tedavi edilmemesi sonucu, hastalar ani kalp krizi atakları geçirebiliyorlar. Tedavinin uzun süre ihmal edilmesi ise ölümlere dahi neden olabiliyor. Kalp hastalıklarının tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden birisi olan bypass ameliyat; koroner arterlerdeki daralmalar sonucu kalbin yeteri kadar beslenemeyip işlevini yerine getiremediği durumlarda özellikle tercih ediliyor.
    Bypass Nedir
    Bypass Nedir, diye merak edenler için hemen yanıtlayalım. Bypass kelime anlamı olarak “köprüleme” demektir. İnsan vücudundaki atardamarların herhangi bir bölgesinde daralmalar meydana gelebilir. Atardamarın beslediği bölgenin canlılığını korumak amacı ile vücudun başka bir yerinden damar çıkartılır ve hazırlanır. 
    Hazırlanan damar hasta bölgeye nakledilerek kan dolaşımı tekrar sağlanır. Bu cerrahi müdahaleye bypass denir. Koroner bypass ameliyatı, adına koroner denilen ve kalbi besleyen atardamarların tıkanması neticesinde yapılan cerrahi müdahaledir.
    Bypass ameliyatı ne kadar sürer
    Ameliyatın yapıldığı yöntem ya da bypass sayısı gibi faktörler ameliyat süresini belirler. Eski tip yöntemde göğüs kafesi boydan boya açılırken bugün minimal invaziv denilen küçük kesiler ile cerrahi işlem yapılabiliyor.  Kalbin durdurulması sonucu kalp pompası kullanılarak yapılan klasik ameliyat yönteminin ya da OBCAP adı verilen yöntemin uygulanması operasyonun  süreni değiştirir.  Ameliyat süresinin 3-6 saat arasında olduğunu söylemek mümkündür.
    Ameliyat için gereken damarlar mutlaka hastadan mı alınmalıdır?
    Bypass için vücudun başka bir yerinden alınan damarlar, alındıkları yerde işlev kaybına sebep olmazlar. Yabancı dokular ya da sentetik damarlar bu operasyonu gerçekleştirmek için kullanılmaz. Köprüleme yapmak için gereken atardamarlar ya da toplardamarlar mutlaka hastanın kendi vücudundan alınmalıdır.
    Bypass nedir
    Bypass kimlere yapılır?
    Şu durumlar ve rahatsızlıklarda Bpass gereklidir:
    Çoklu damar hastalıkları
    Birden fazla koroner damarın ameliyatsız (balon ve stentleme) yöntemle açılamaması
    Kalp kapak erasyonu gerektiren durumlar
    Bir ya da birden fazla damarın ameliyatsız yöntemle açılmasına rağmen tekrar tıkanması
    Ameliyat gerektiren başka bir kalp rahatsızlığının olması
    Bypass riskleri nelerdir
    Ameliyat riski hastanın yaşı, cinsiyeti, yaşam tarzı, kronik hastalıkları gibi demografik faktörlere bağlıdır. Operasyonda ölüm riski çok düşük seviyelerdedir. Ameliyatı genelde ileri yaşlardaki insanlar olur ve hastaların çoğu birden fazla organda rahatsızlığa sahiptirler. Hastanın önceden geçirdiği kalp rahatsızlıkları sonucunda kalp kasının güçsüz kalması operasyon riskini artırır. Hastanın dolaşım sistemi haricindeki sistemlerinde fonksiyon kaybının olması da risk faktörlerini doğrudan artırabilir. Kimi hastalar operasyon sonrasında psikolojik travma yaşayabilirler. Bu durumun üstesinden psikolojik destek alınarak gelinebilir.
    Bypass nedir
    Bypass sonrası tekrar ameliyat olmak gerekebilir mi?
    Şu durumlarda damarlar tekrar tıkanıp ameliyat gerekebilir:
    Hastanın damar yapısının kötü olması
    İlk ameliyatın erken yaşlarda yapılması
    Damar sertliği riski
    İlk ameliyatta tüm damarlara köprüleme yapılmaması
    Diyabet (şeker) ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklara sahip olunması
    Sigara içilmeye devam edilmesi
    Kolestrol ve trigliserid yüksekliğinin yeterli düzeyde tedavi edilmemesi
    Bypass ameliyatı hangi yaş aralıklarında yapılır
    Bypass ameliyatları için yaş sınırlaması yoktur. Günümüzde tüm yaş gruplarında farklı teknikler kullanılarak her yaş grubunda başarılı bypass ameliyatları yapılabilmektedir. Ancak ileri yaşlarda, özellikle 70 yaş üzeri kişilerde yaşlanmaya bağlı başka organ sorunlarının da görülme olasılığının artmış olması nedeniyle risk skoru bir miktar yükselmektedir.
    Bypass nedir
    İşte Kalp Krizinin Nedenleri:
    Bazen hastalar hiç ağrı duymadan da kalp krizi geçirebilir. Bu duruma özellikle şeker hastalarında rastlanır. Damarları daralmış bir kalp uzun süre fonksiyonlarını devam ettiremez ve kasılmasında bozulmalar başlar. Göğüs ağrısı ve/veya nefes darlığı şikayeti ile efor kapasitesi kısıtlanır ve daha kötüsü damarın tamamen tıkanması ile kalp krizi geçirerek hayati tehlikeye maruz kalır. Ya da ileride kalp yetmezliği gibi tedavisi daha zor problemlerle karşı karşıya kalabilir.
    Bypass nedir?Ameliyattan sonra nasıl yaşanmalıdır
    Ameliyattan önce hekimler hastalarının yaşam tarzlarını değiştirme konusunda genelde zorlanırlar. Diyet, ilaçları düzenli kullanma ve sağlıklı yaşam tavsiyeleri çoğunlukla kulak ardı edilir. Ameliyat sonrasında ise durum farklılık gösterir. Bypass sonrası ameliyatın ve hastalığın ciddiyetinin farkına varan hastalar tavsiyeleri daha dikkatle uygular. Operasyon sonrası şu durumlara dikkat edilmelidir:
    Hasta sigara içiyorsa kesinlikle hemen bırakmalı
    Ağır spor yapmaktan kaçınmalı 
    Fazla kiloları, yine doktor kontrolünde sıkı bir diyetle vermeli
    Uyku düzenine ise oldukça dikkat etmeliler.
    Ameliyat sonrası, hasta mümkün olduğu kadar gündelik yaşamın içinde yer almalıdır. İlaçları düzenli kullanmalı, haftada bir ya da iki gün kırmızı et yemelidir. Kalp sağlığını koruyan gıdalar bol bol tüketilmeli, fazla kiloların bir an önce verilmesi için gerekirse beslenme ve diyet uzmanlarından yardım alınmalıdır. Gerekli dozda kolesterol ilacı kullanılması bypass yapılan damarların açık kalma oranını artırır. 
    Bypass nedir
    Koroner Bypass için kimler aday olabilir?
    Yapılan kalp tetkikleri sonucunda, kalbinde saptanan sorunun tedavisinin ilaç veya stent gibi yöntemler ile yapılmasının yeterli veya mümkün olmayacağına karar verilmiş kişiler koroner bypass için aday olabilmektedir. Koroner Bypass en güvenli ve en iyi tedavi yöntemlerinden biridir.
    Bypass nedir?
    Koroner Bypass için hastaneye gelirken ne getirmek gerekir?
    Hastanın daha önceki tıbbi geçmişiyle ilgili tüm röntgen filmleri, anjiyografi CD ve raporu, laboratuvar tetkikleri, karotis doppler raporları, ekokardiyografi raporları, daha önce geçirilen kalp-damar hastalığı ameliyatı varsa epikriz raporu,  diş muayene raporu, solunum fonksiyon testi sonuçları, ilaçlar, diş protezi, gözlük ya da işitme cihazı, uyku apnesi olan hastalarda ameliyat sonrası dönemde kullanmak üzere uykuda solunum destek cihazları mutlaka Bypass öncesi yanında bulunmalıdır.
    Bypass nedir
    Koroner Bypass avantajları nelerdir?
    Koroner arterlerdeki daralmalar belirli bir seviyenin üzerine çıktığında kan akışına engel olur ve bu da kalbin görevini yerine getirmeyi engeller. bypass bu bağlamda göğüs ağrılarını ortadan kaldırır ve oluşabilecek kalp krizinin önüne geçer. Koroner bypass ile olumsuz alışkanlıklar terk edilir, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama adım atılması ameliyatın avantajlarındandır. Koroner bypass’ın avantajlarından biri de var olan damar sertliğinin ortadan kalkmasıdır. Koroner bypass daralan ya da tıkanan damardan beslenmeyen kanı, kalp kasını besler duruma getirir.
    Koroner Bypass dezavantajları nelerdir?
    Koroner kalp hastalıkları en sık ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Ancak teknoloji, ekipmanların gelişmesi ve ameliyat ekiplerinin tecrübeleriyle koroner bypass’ın dezavantajları ortadan kalkmıştır. Koroner bypass ameliyatları kalp durdurularak ya da durdurmayarak da yapılabilmektedir. Her iki tekniğin de farklı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Tüm avantaj ve dezavantajlar doktor tarafından anlatılmaktadır. Her hastaya aynı teknik uygulanmadığı için dezavantaj ve avantaj hastadan hastaya değişmektedir.

    Bypass nedir

    Bypass nedir

WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Çağrı Merkezi