• İdrar yolu enfeksiyonu

    İdrar yolu enfeksiyonu

    İdrar yolu enfeksiyonu Üriner sistem enfeksiyonları olarak da adlandırılan idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolunun herhangi bir bölümünde, böbrekler ve üreterlerden mesaneye ve idrar yoluna kadar olan enfeksiyonlardır. Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur.

    Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarının içinde en sık görülenlerin başında mesanenin enfeksiyonu olan sistit hastalığı gelmektedir.

    İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında ortaya çıkan çeşitli iltihabi durumlara verilen addır. Daha sık olarak alt idrar yollarında baş gösterir. Alt idrar yolu enfeksiyonlarında iltihabi durum, idrarın böbreklerden dışarıya taşındığı mesane ve üretra adı verilen idrar yolu kısmında görülür. Mesanede ortaya çıkan idrar yolu iltihabı sistit olarak adlandırılır. Sistit alt idrar yollarında ortaya çıkan enfeksiyonun en sık gelişme şeklidir. Alt idrar yolu enfeksiyonları genellikle zararsızdır.

    Üst idrar yolları, böbrekler ve böbrekleri mesaneye bağlayan üreter adı verilen kanaldan oluşur. Bu kısımda meydana gelen enfeksiyonlar daha tehlikelidir.  En sık olarak üreterlerin böbreklerle birleşme yeri olan renal pelviste görülür ve bu bölgenin iltihabı piyelit olarak adlandırılır. Piyelite ek olarak, böbreğin kendisi de iltihaplanırsa, o zaman piyelonefritten söz edilir.

    İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle idrar yolundan mesaneye, daha nadiren böbreklere kadar ulaşan bakterilerin neden olduğu çok yaygın görülen bir enfeksiyondur.

    Üretrit
    İdrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüpün enfeksiyonudur.
    Sistit
    Mesanede enfeksiyon oluşması durumudur.
    Piyelonefrit
    Böbreklerin enfeksiyonudur, idrar yollarındaki anatomik bir bozukluk nedeniyle idrarın mesaneden böbreklere doğru geri kaçması nedeniyle ortaya çıkabilir.

    İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
    İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri şunlardır;
    * Sık idrara çıkma
    * İdrar yaparken ağrı veya yanma
    * Ateş
    * Yorgunluk
    * İdrarda kanın var olabileceğini gösteren koyu renkli, bulanık veya kırmızımsı renkte olan idrar
    * Kötü kokulu idrar
    * Özellikle kadınlarda, pelvik (alt karın bölgesi) ağrısı
    * Kaburgaların altında arka veya yanda ağrı
    * Bulantı ve / veya kusma
    * Sıkışıklık hissine rağmen sadece az miktarda idrar yapmak

    İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? 
    İdrar yolları enfeksiyonu belirtileri tipik olarak idrar yaparken yanma veya sık idrara çıkma şeklinde kendini gösterir. Fakat herhangi bir belirti vermeksizin de görülebilir. İdrar yolu iltihabı geçiren yüz kadından 5 ila 10’unda hastalık tamamen belirti vermeden seyreder. Sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonu belirtileri;
    * İdrarda yanma ya da ağrı,
    * Sık sık idrara çıkma ihtiyacı,
    * İdrar debisinde zayıflama,
    * İdrarı tutmada güçlük,
    * İdrarda kan,
    * Alt karın bölgesinde ağrı şeklinde sıralanabilir.

    İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda sıklıkla görülen hastalıkların başında gelmektedir. Birçok kadın yaşamları boyunca birden fazla defa idrar yolu enfeksiyonu geçirebilir. Bunun temel nedeni, üretra adı verilen ve idrarı mesaneden dış ortama taşıyan tüp şeklindeki yapının kadınlarda erkeklere kıyasla daha kısa olmasıdır.

    İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? 
    İdrar yolu iltihabında altta yatan neden çoğu durumda bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bunlar sıklıkla üretradan tırmanarak yükselir ve ağırlıklı olarak kişinin kendi dışkısından kaynaklanan Escherichia coli türündeki bağırsak bakterileridir. Daha nadir olarak gonokok ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bir patojen, virüs ya da mantar da etken olabilir.

    İdrar Tahlili
    İdrarda bulunabilecek kanamaları, savunma hücrelerini, mikropları (bakteriler), çeşitli proteinleri ve idrarın özelliklerini tespit eder.
    İdrar Kültürü
    Enfeksiyona neden olan bakteri veya mantarları teşhis ederek ve bunlara uygun tedaviyi tespit etmeye olanak sağlar.

    İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri
    Antibiyotikler genellikle idrar yolu enfeksiyonları için ilk basamak olarak kullanılan tedavilerdir. Hangi ilaçların reçete edileceği ve ne kadar süreyle kullanılacağı sağlık durumunuza ve idrarınızda bulunan bakteri türüne göre hekiminiz tarafından belirlenecektir.
    Bunun dışında, su tüketimini arttırmanız da tedavinizin bir parçası olarak hekiminiz tarafından tavsiye edilebilir. İdrar yolu enfeksiyonu geçirme riskini azaltmak için alınabilecek önlemler aşağıdaki gibidir:
    * Bol miktarda su tüketmek
    * İdrar tutmaktan kaçınmak
    * Tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapmak
    * Cinsel ilişkiden önce ve sonra genital bölgeyi temizlemek
    * Cinsel ilişki sonrasında idrar yapmak
    * Genital bölge temizliğinde sabun kullanımından kaçınmak
    * Hijyenik pedleri sık değiştirmek
    * Pamuklu iç çamaşırı giymek ve sıkı, oturan kıyafetlerden kaçınmak.

    İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? 
    İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Bunun için günde en az 2 litre sıvı alınması önerilir. Böylece etken bakterilerin çoğalması ve enfeksiyonun ilerlemesi önlenmiş olur. İyileşmeyi desteklemek için su veya bitkisel çayların tüketimi en iyisidir. Öte yandan kahve, alkol ve limon suyu mesaneyi tahriş edebileceğinden bunların tüketimi kısıtlanmalıdır.

    İdrar yolu enfeksiyonu

    İdrar yolu enfeksiyonu

     

WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Çağrı Merkezi