Kalp Krizi
Kalp Krizi Nedir?
Kalp Krizi Miyokardiyal infarkt olarak da ifade edilen kalp krizi; kalbin oksijen ve besin desteğinden sorumlu koroner damarlardaki tıkanıklık veya aşırı daralmalara bağlı olarak kalp kasına kan akışının kesilmesi durumudur. Kalp dokusunun yeterince kanlanamadığı her saniye kalıcı hasar gelişme riskinde bir artış söz konusudur.
Kalp krizi Kalp Krizi
Göğsünüzde aniden ortaya çıkan ağrı ve sıkışma hissiyle başlayan kalp krizinde erken müdahale çok önemli. Erken müdahale hem hayati riskin azaltılmasını hem de kalp kasının zarar görmeden kurtulabilmesini sağlayabiliyor.
Diyabet, aşırı kilo, kötü beslenme ve hareketsizlik gibi kalp hastalıklarına yol açabilecek faktörlerde yapılacak olumlu değişiklikler, hastalığın ortaya çıkmasını geciktirebiliyor.
Kalp damarındaki plakların aniden yırtılması ve üzerine pıhtı oturması ile kalp damarı aniden tıkanabilir, sonuçta kalp kası oksijensiz kalır. Oksijensiz kalan kalp kası hücreleri bir süre sonra ölmeye başlar. Bu sürece kalp krizi = miyokart infarktüsü adı verilir.
Kalp Krizi
Göğüs kafesi içerisinde orta hattın biraz daha solunda bulunan ve insanlar için hayati önem taşıyan kalp, günde ortalama 100 bin kez kasılır. Erkeklerde ortalama 340 gram, kadınlar ise 300 ile 320 gram arasında değişen kalp kaslı bir yapıya sahiptir ve günde 8000 litre kanı dolaşım sistemine pompalar. Kalpte meydana gelen herhangi bir rahatsızlık, kalpkası hastalıkları, koroner kalp hastalıkları, kalp kapak hastalıkları ya da kalp krizi ile sonuçlanabilir.
Kalp Krizi
Tıptaki adı ile “miyokard enfarktüs” olarak bilinen kalp krizi halk arasında korkulan rahatsızlıklardan biridir. Pek çok kişi “Kalp krizi nedir?” sorusuna yanıt ararken, birçoğu da “Kalp krizi neden olur?” sorusunu merak eder. Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarların tıkanması ve bunun sonucunda da kalbin kas dokusunu hasar gördüğü durumdur. Kesilen kan akışı, kalbin ciddi oranda zarar görmesine neden olur. Bu nedenle doğru ve zamanında müdahale ile damarların açılması ve kalp dokusu kaybının önlenmesi gerekir.
Myokard: Kalbin kas dokusu myokard olarak ifade edilir. Orta tabakayı oluşturan myokard dokusu kasılarak kanın diğer organlara pompalanmasını sağlar.
Endokard: İnce bir bağ dokusu olan endokard tabakası, myokardın iç yüzeyini kaplar.
Perikard: Kalbin en dışında yer alan koruyucu zar tabakadır. Kalp ile arasındaki ince boşlukta sıvı bulunur. Zar ile kalp dokusu arasındaki sıvı, kalbin çalışması esnasında meydana gelen sürtünmeyi azaltıcı ve kalbi dış etkilerden koruyucu özellik gösterir.
Tüm organlar gibi kalbin de çalışması için sürekli oksijen ve besin kaynağına ihtiyacı vardır. Koroner arterler olarak bilinen kan damarları, kalp kasının üzerinde seyreder ve ona gerekli oksijenli kanı sağlar. Bir koroner arter aniden tıkandığında ve kalp kasına kan akışını durdurduğunda kalp krizi meydana gelir.
Kalp Krizi
Kalp krizi risk faktörleri nelerdir?
Çeşitli risk faktörlerleri kalp krizinin meydana gelmesine zemin hazırlayabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
· Sigara kullanımı
· İleri yaş (erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaşından itibaren daha sık görülür.)
· Hipertansiyon (Yüksek kan basıncı)
· Kan dolaşımında bulunan yağ yapıdaki maddelerin artışı (LDL kolesterol ve trigliseritler)
· Şeker hastalığı (Diabetes mellitus)
· Abdominal obezite (Bel-kalça oranının erkekler için 0.90, kadınlarca 0.85’in üzerinde olması.)
· Stres, depresyon gibi psikolojik faktörler
· Yetersiz sebze ve meyve tüketimi
· Fiziksel aktivite eksikliği
· Ailede kalp krizi geçiren kişilerin bulunması
Kalp Krizi
Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir. Genel olarak 10-15 dakika kadar sürer. Dinlenmek ya da koroner damarları genişleten nitrat içerikli ilaçları kullanmak ağrının hafiflemesini sağlayabilir. Kalp krizinin diğer belirtileri arasında sıkıntı hissi, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozukluğu gibi durumlar da yer alabilir. Kalp ağrısı, bazen daralan bölgelerde oluşan Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu durum özellikle kadınlarda kalp krizi belirtileri için geçerlidir.
Sigara içenlerin çoğu, sigara içme alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkili olan bir kalp krizi geçirir. Sigara içerken tüketilen nikotin, aşağıdakileri içeren birçok sağlık sorununa neden olur:
* Kalbe oksijen verilmemesi
* Artan kan basıncı ve kalp atış hızı
* Kanın pıhtılaşması
* Koroner arterleri ve diğer kan damarlarını kaplayan endotel tabakasının zarar görmesi ciddi problemlerdir.
Kalp Krizi
YANSIYAN AĞRI
Göğüste oluşan sıkışıklık hissi ve ağrı, kalp krizi sırasında vücudun diğer çeşitli bölgelerine de yansıyabilir. Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur. Kadınlarda kalp krizi sırasında ağrı alt karın bölgesi ve göğsün alt kısımlarına da yansıyabileceği için dikkatli olunmalıdır. Sırtın üst kısımlarında ağrı oluşması erkeklere göre kadınlarda daha sık görülen bir diğer belirtidir.
Kalp krizi
Kalp Krizi Tanı Yöntemleri
Kalp krizi tanısı hekim tarafından konulabiliyor. Bu tanı için en önemli iki bilgi, hastanın yakınmaları ve EKG’sinin değerlendirilmesiyle sağlanıyor. EKG (elektrokardiyografi) bulguları tipik olarak kalp kriziyle uyumluysa ve hastanın yakınmaları da kalp krizine uyuyorsa, tanı konuluyor ve derhal tedaviye başlanıyor.